Grădiana

Un jurnal al grădinii mele

To-do list, sau planuri de viitor

Înfiinţarea unei grădini nu este o treabă care să se poată face de azi pe mâine, de aceea pun aici lista cu ce mai vreau să fac, ca să ajung la ceea ce îmi doresc.

 • Fiindcă magnolia nu s-a prins, va trebui să o înlocuiesc cu o altă tufă înaltă. Iniţial m-am gândit să fie tot una ornamentală, pentru flori, dar acum mă gândesc – de ce să nu fie una care să îmi dea şi fructe? Oricum un arbust fructifer face şi flori, chiar dacă nu sunt aşa spectaculoase ca magnolia.
 • Aş fi vrut să am un mic iaz – deşi iaz e mult spus – un ochi de apă de 1 m pătrat, poate 2. Nici spaţiul nu îmi permite mai mult, şi nici nu vreau să se constituie într-un pericol de înec pentru fete. Dar, am citit pe net că e destul de complicat cu apa statică (de unde o să alimentez, cât de des, cum se întreţine?). Eu nu mă pricep absolut deloc, şi nu-mi doresc o baltă urât mirositoare. Aşa că asta rămâne „on the back burner”, dar cu menţiunea că o să mai citesc pe această temă.
 • Pentru diversitate, am o listă de plante (de fapt sunt copaci/arbuşti/tufe) care vreau să-şi găsească loc acolo. Nu am un loc stabilit pentru plantele astea, ştiu doar că vreau să le pun acolo.  Până e sezon de plantat, primăvara viitoare, mai am vreme să văd cum se dezvoltă ce am deja, şi apoi să văd ce pot obţine din astea, că sunt greu de găsit:
  • caragana arborescens – 2 buc. – pentru rolul de fixat nitrogen
  • mespilus germanica – 2 buc. – adică moşmon – un arbust sau copac mic, cu fructe cică foarte bune care se coc după ce dă bruma parcă am înţeles. Şi ar trebui să aibă colorit frumos toamna.
  • scorus – sorbus domestica – pentru că e atât medicinal cât şi fruct comestibil, tot aşa, de sfârşitul toamnei. posibil că e bun pt şnaps.
  • rosa rugosa – un fel măceş/trandafir – din păcate cu ţepi, am uitat de ce e pe listă – cred că pentru ceai? trebe să-mi amintesc de ce. oricum, ăsta dacă nu se întinde ca zmeura ar fi perfect în locul magnoliei, poate chiar mai bine pentru că face flori toată vara.
  • corylus avellana purpurea – 2 buc. – soi de alun – pentru că are frunze vişinii şi va face contrast superb cu ceilalţi aluni lângă care vreau să îi pun. Plus că se pare că altfel nu dau rod, dacă nu sunt 2 soiuri de aluni pentru cross-pollination (aşa am citit undeva, poate e aiurea)
  • soc – mmmmm, socata! cât mai multe bucăţi, şi ăsta merge şi în afara gardului.
  • călin – viburnum – fiindcă e frumos, cică miroase bine, nu ştiu dacă e comestibil sau nu
  • corn – cornus mas – fruct care cică e bun în dulceţuri
  • amelanchier ovalis – şi ăsta uit de ce, dar e ornamental şi melifer.şi el ar putea înlocui cu succes magnolia. cică fructele sunt comestibile
  • ulm – pentru că e un copac care îmi place, sună bine :). ăsta va fi prin trestie cel mai probabil, fiindcă nu am loc pentru el la mine.
 • lăcrămioare – le vreau în jurul salciilor. Trebuie însă să delimitez cercuri cu plastic ondulat dinăla verde de 10-15 cm, îngropat, ca să nu îmi invadeze grădina. Le pot transplanta din cele de pe lângă casă
 • băncuţa cu masa – sau balansoarul – sau gazeboul,  – sau pavilionul – ceva acolo, pe centru, unde să se poată sta şi lenevi/admira natura, că pentru picnic e cam departe de casă. Cu baza îngropată în beton, să nu fie uşor de furat. Pe viitor va fi un loc cu umbră, chestie care pe lângă casă e mai greu de găsit. Dacă aş putea trage apă acolo cumva, la o cişmea, ar fi chiar super. Eh, vise
 • tufe fructifere – afinii numa nu vor să trăiască acolo, nu ştiu de ce. Dar trebuie să găsesc o soluţie pentru ei. vreau multe afine. coacăze am pus de 2 feluri, albe şi roşii, am cranberry-uri, şi un soi de zmeură lunguiaţă. nu ştiu ce ar mai merge….
 • plante agăţătoare – pe marginea terenului de sport, fiindcă ar fi o utilizare pe verticală a spaţiului, şi o ocazie de a testa kiwi, dacă creşte şi la noi. dacă nu, altceva agăţător, peren, neinvaziv.
 • locul de joacă al fetelor – e destul de mic, dar dacă pun acolo lada de nisip nu o să vrea să fugă prea mult. aş vrea să pun şi un centru cu tobogan, leagăn, tunel, chestie dinaia mai complexă, dar e o investiţie cam mare. plus, trebuie să ţin cont că am avut noroc cu terenul de sport că are gard peste 2m, altfel căsuţa de plastic era demult luată de vânt. deci ce pun acolo, trebuie şi asigurat de vânt.
 • dacă hugelkultur-ile mele au succes – deşi încă nu ştiu cum să definesc succesul pentru ele 🙂 – aş putea construi încă unul, dar pentru asta trebuie să mut părul să ajungă mai aproape de HK2, astfel să ajungă între movile, cum e acum mărul.
 • topinambur sau Jerusalem artichoke – de undeva trebuie să fac rost. De asemenea bujori – poate , vetrice şi alte câteva plante mai rare.
 • tocmai am văzut un documentar, cică plantarea în raised beds de rânduri de cartofi lângă rânduri de secară, rotite în ani succesivi garantează zero gândaci de colorado. e musai neapărat să încerc la anul. Later edit: la o cautare pe google, s-a schimbat treaba: ajuta, dar nu scapi de colorado. Nu stiu de ce am o aversiune teribila pentru gandacul asta, vreau musai sa dispara de la noi. Nu gasesc nimic pozitiv in existenta lui pe aceasta planeta.
 • seed balls – să fac nişte biluţe de seminţe cu seminţe de copaci amestecate cu trifoi, de care găsesc (probabil doar alb şi roşu). Astea să le arunc pe trestie şi pe dealul din spate, mai ales în zona erodată. Nu ar strica şi ceva seminţe de arbuşti – probabil de soc, pot lua seminţe din fructe de la cel de lângă teren. Cu seminţele de copaci, nu ştiu cum să fac, de unde să iau. Mi-ar place să fac rost de porumbele (fructe de prunus spinosa) şi să semăn dinalea. Ar fi o protecţie bună pentru restul plantelor, fiindcă au spini şi poate nu le mai rod căprioarele aşa.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: