Grădiana

Un jurnal al grădinii mele

O tura noua de semănături

Ieri am fost din nou la lucru. Am terminat primul strat-movilă pe care l-am notat cu numele de cod HK-1 (de la hugelkultur 1)  şi l-am semănat repede, după cum zice cartea, până e afânat pământul. Apoi, am mai semănat şi florile şi am pregătit un cerc pentru răsaduri.

Pe movilă am pus, şi anume:

 • cartofi – 10 pe o parte şi 10 pe cealaltă
 • margarete – Chrysanthemum leucanthemum – pe o parte a movilei, cea dinspre gard. Pentru că cică unele Chrysanthemum au efect anti-nematode. Mai ales cele colorate, dar acuma numai din astea am găsit.
 • crăiţe – Tagetes patula nana – pe cealaltă parte, înspre cealaltă movilă, tot pentru efect contra dăunătorilor.
 • tufănică – Chrysanthemum carinatum – tot pe partea cu crăiţe, tot pentru anti-goange.
 • mărar – tot pe partea aia, fiindcă aşa a recomandat Sepp Holzer.
 • mazăre de grădină – peste tot, pe alocuri, prin strat. Pentru nitrogen şi acoperire.
 • dovlecei galbeni – Curcubita pepo L. – gold rush – care cică nu face vrej, doar vreo 4-5 bucăţi. de test.
 • pătrunjel pentru frunze – Petroselinum crispum – tot peste tot, tot pentru acoperire.
 • salată – Lactuca sativa var capitata – tot aşa, pe tot locul, dar am pus puţine de tot. Restul le-am împrăştiat în afara gardului.
 • morcov – Daucus carota – Berlikumer – ca mai sus, presăraţi pe ici pe colo. Un pic mai des ca salata, totuşi. Nu cred că a fost o idee grozavă asta fiindcă amândouă se dezvoltă sub pământ, dar nu cred că va fi competiţie aşa de mare. Fiindcă îmi plac morcovii.
 • hrişcă – am aruncat câţiva pumni, să fie şi din alea câteva, pentru efect pozitiv asupra culturii – am uitat exact la ce ajută, ori la dăunători (mai puţin probabil) ori ca ajutor la mulcit verde (mai degrabă).

Cam asta pe stratul de hugelkultur. Stratul final, in poză, mai jos.

După cum se vede nu e foarte înalt – estimez că are sub un metru, dar peste jumate. Să zic cam 75-80 cm înălţime. Dar nu cred că ar fi mers mai înalt fiindcă nu e nici lat la bază, şi materialul de umplutură nu foarte bogat. Stratul 2 a rămas pe data viitoare.

Note to self: data viitoare când îţi cumperi roabă, nu te mai zgârci la 50 de lei şi ia-o pe aia mai compactă, manevrabilă, de fete.

Ce am mai pus, şi unde (şi eventual, de ce):

 • fasole urcătoare, velox, ungurească. Pe lângă gard, pe laturile cu copaci, pentru efectul de fixare a nitrogenului.
 • condurul doamnei – Tropaeolum majus – Pe lângă gard, dar pe exteriorul lui. Am încercat să fie între cuiburile de fasole. Pentru că sunt frumoase (cel puţin în poză).
 • ceapă de tuns – Allium schoenoprasum – în jurul trandafirului, să inspire repulsie (o traducere mai bună la repel nu am găsit) afidelor şi altor posibili dăunători. De asemenea am pus în vreo 3-4 cuiburi, pe lângă frăguţe, tot de aia + efectul ornamental, dar e posibil să nu fie o idee bună.
 • măcriş – Rumex acetosa – pe lângă gard, în spatele ienuperilor. Acolo dacă are chef să se extindă poate, că are unde ieşi, la vecini. Dacă face prostii şi vine înspre mijlocul grădinii am să-l înfrânez cu barieră din aia verde pentru gazon (dacă se extinde prin rădăcini). Dacă nu merge, mai văd eu.
 • Bănuţei – Bellis perenis – pe lângă bariera de gazon, pe exteriorul ei, pe latura dinspre straturile movilă.
 • căpşuni – Ruegen – fragaria vesca – am încercat să le pun în locurile cu pământ dintre pietrele de pe spirală. Problema însă a fost că tontălăii de la Agrosel aveau plicul din interior găurit. Adică cu sigiliul ne-lipit bine. Este a doua oară când păţesc aşa cu ei. Pe când am scos plicul din interior să îl rup, nu am văzut că curgea pe dincolo. Până m-am prins, încercând să jonglez plicul şi seminţele, am rămas numai cu câteva bobiţe, pe care le-am pus doar în 2-3 locuri.  😦
 • gălbenele – calendula officinalis – în 2 culori, ceva seminţe italiene – pe lângă gard, pe partea unde e stratul-movilă 1. Acolo sunt şi cele 2 cuiburi de physalis.
 • crăiţe – Tagetes erecta – soi ne-pitic, mai mare, le-am pus în linie paralelă cu cea formată de gălbenele şi physalis, la 20 cm distanţă. Mai este loc destul până la stratul movilă.
 • salată – din cea rămasă de la hugelkultur, am mai presărat pe swale.
 • dovlecel galben – exact ca mai sus, pe interiorul swale-ului, pentru umbră.
 • cârciumărese – zinnia elegans liliput – la baza de jos (exterior)  a movilei de la swale. Pentru efect artistic, şi polenizatori.
 • floarea soarelui ornamentală – helianthus anuus, dublu – pe swale, pentru efect de fixare a solului şi pentru atragerea gâzelor. De asemenea, am mai pus pe lângă carpeni câteva, şi cred că şi în zona cu măcriş.

Apoi, un set de flori, puse în semicerc, cu punctele de pornire salciile, şi cu traseul incluzând locul magnoliei şi trandafirului:

 • gălbenele – calendula officinalis
 • nemţişor – delphinium consolida
 • clopoţei – campanula medium
 • nu mă uita – astea nu au pe plic denumirea latină.

Am făcut un amestec din seminţele astea şi le-am presărat apoi în semicercul pe care anterior, l-am săpat un pic cu hârleţul, ca să dizloc pământul şi plantele pre-existente.

Paralel cu semicercul ăla, am mai pus 2 arcuri de cerc mici cu Lupin – Lupinus polyphyllus. Roz. O altă ţeapă. O dată că am luat seminţele nemţeşti Gartenland Aschersleben. Ceva plic scump, desigur. Pe care când l-am deschis am văzut că are vreo 12 boabe în el. Greşeala mea că nu m-am uitat pe plic înainte, că apoi mai văd că trebuia să le ţin 24 de ore în apă înainte de plantare. Oh, well, dacă vor să iasă bine, dacă nu, nu. La jumate preţul am luat seminţe româneşti – e drept, nu roz, dar melanj. La anul o să am ocazia să pun altceva acolo, astfel încât să am diferenţe de nivel la flori de la înalte în semicercul mare, la mai pitice înspre interior.

Întâmplarea asta cu plicul ăsta m-a făcut să mă gândesc că am cheltuit destul de mult pe seminţe – încă nu au ajuns cele ce le-am comandat la http://www.seminte.de. Alea mai adaugă 100 lei la nota de plată, dar asta fiindcă am luat chestii mai exotice – morcovi mov şi galbeni, rubarbă – care nu se găsesc la noi. Mă rog, oricum am cheltuit mult şi cu adiţionalele – scule, gărduleţele de separare, roaba (mare greşeală în alegerea ei, da’ n-am cum scăpa de ea acum), furtunurile de apă, foliile de mulcit, de iaz – din asta am luat 1 metru liniar doar, sper să se poată lipi cu superglue bucăţile, ca lăţime avea 4 sau 6 metri :). Oricum, mini-iazul e mai pentru viitor. Nu socotesc la cheltuieli răsadurile pe care le voi primi de la mama soacră, pe care altfel cine ştie cât aş fi dat. Fiindcă s-au adunat cam multe, am să iau o pauză de investiţii până la primăvara viitoare. (Hihi, oricum mare lucru nu mai aveam ce lua anul ăsta, dar sună bine să mă declar econoamă)

Oh, şi veste bună, primele biluţe de seminţe au început să dea plante, însă pozele şi concluziile temporare le las pentru data viitoare!

Reclame

4 răspunsuri la „O tura noua de semănături

 1. cezar 16 mai 2011 la 12:11 am

  salut din nou,

  fasolea urcatoare ai idee cam cat de sus urca? .. si unde ai gasit-o?

  Vreau sa umbresc 2 ferestre si pentru asta ar fi nevoie sa urce vreo 2-3m pe un spalier in fata ferestrei.

  • gradiana 16 mai 2011 la 11:07 am

   hm, cred ca depinde de soi. Ce am mai avut anii trecuţi mergea până la 2m sigur. Dar nu au frunziş destul de des să îţi dea umbră. Cel puţin ale noastre erau cam chelite. Cred că un kiwi sau un gutui crescut pe spalier ar merge mai bine, am văzut ceva poze pe net cu aşa ceva.
   Seminţe de fasole urcătoare găseşti la magazinele cu seminţe, nu e nimic deosebit.

 2. iulia 30 octombrie 2011 la 2:27 pm

  ziua buna. mare mare rugaminte ! am mare nevoie de radacina de macris pt. un tratament naturist pt. cancer mamar. am vazut ca dvs. cunoasteti aceasta planta si o aveti in gradina. va rog ajutati-ma. mii de multumiri si astept un semn pe mail. cele bune. daca nu ma puteti ajuta poate ma indrumati catre altcineva….

  • gradiana 31 octombrie 2011 la 3:39 pm

   Buna!

   Din pacate mie nu mi-a crescut in gradina, a fost prea mare seceta. Daca nu se gaseste la magazinele naturiste si nu e urgent, ati putea incerca sa cultivati din seminte, ca sigur se gasesc. Sau poate daca intrebati la piata, la taranii autentici. Insanatosire grabnica!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: