Grădiana

Un jurnal al grădinii mele

Am plantat şi pietre

Una din zonele din grădină am vrut să fie o zonă „alpină”. Adică să aibă multe pietre aranjate într-un perete vertical. Şi între pietre, să crească flori.

Aşa că am căutat pe lângă casă pietre (ca norocul că erau o sumedenie adunate de când cu construcţia extensiei la casă) şi le-am adus cu roaba la teren. Am găsit şi un pitic de grădină distrus de intemperii pe care l-am încorporat  să nu moară săracul într-o ladă de gunoi. Dacă vă amintiţi ultimul plan, zona pietroasă trebuia să fie aranjată în colţul dreapta-sus (nord-est). Realitatea din teren însă nu mi-a permis să fac cum vreau eu în acea parte.

După ce am pus gardul, m-am confruntat cu situaţia asta:

(poza e luată ulterior, după ce am pus pietrele dincolo) Cred că se vede că pe exteriorul gardului am o cădere de nivel destul de mare. Cred că va trebui să plantez ceva arbuşti ornamentali acolo, că Irina a căzut deja de 3 ori ni groapă şi n-a mai putut ieşi singură.

Aşa că am amenajat pietrele în altă parte.  Am căutat diferenţa de nivel cea mai mare din grădină şi după ce am găsit-o, am săpat astfel încât să ajung la forma de care am vorbit. Rezultatul se vede mai jos:

Socrul meu, doamne ajută-i, mi-a făcut portiţă la grădină, se vede în poza asta făcută mai de aproape:

Pot să zic, deci, că am sădit pietre. Florile pentru zona aceea, le pun când se face mai cald afară.

Pe lângă pietre, am mai adăugat câteva plante cumpărate cu o zi înainte:

  • două ghivece de narcise mici, la 1,50 lei bucata, câte 3 bulbi în fiecare. Am pus câte 3 bulbi în jurul fiecărui tei. Puteam să mai iau încă vreo 4, la preţ aşa mic.
  • am luat ceva soi de zmeură din nemţia care în poză semăna cu o dudă roşie. Am pus-o  între doi salcâmi.
  • am luat o plantă cranberry (nu am idee care e echivalentul în română). Am pus-o lângă terenul de sport, în spatele unei bare de susţinere. M-au înnebunit americanii cu sucul lor de cranberry (şi, eventual, vodcă 😉 ) a fost musai neapărat să o iau.
  • în fine, am mai luat 2 aluni pe care i-am pus aproape de ienuperi, să îmi formeze o tufă mare

Soarta a făcut ca vânturile alea groaznice să răstoarne ceva stâlp de curent, aşa că s-a luat curentul, o dată cu el şi apa, şi nu am putut uda răsadurile. Însă socrii mei le-au udat în zilele imediat următoare. Foarte de treabă, dragii de ei. La o inspecţie a celor plantate iniţial, observ că sălciile au pornit foarte frumos în vegetaţie, salcâmii s-au prins, la fel şi coacăzii. Un afin îmi pare mort, altul e viu.

Am mai scos o rămurică de soc, cu mare efort, de lângă planta-mamă, dar nu cred că se va prinde, că după cât am săpat la ea, tot nu cred că am ajuns sa o rup cu rădăcină. E foarte foarte tare lemnul ăla. Socul l-am pus în afara gardului, pe latura de vest. Scopul lui e să ajute la formarea unei margini armonioase, zona de margine fiind cea mai importantă în ecosisteme, după cum zice cartea.

Şi în ultimul rând, am delimitat zona de joacă a copiilor. Acolo o să pun o groapă de nisip pereche cu un mini bazin pentru copii. Căsuţa care acum e pe terenul de sport aş muta-o acolo, dar la ultimele vânturi a fost efectiv luată pe sus, noroc că gardul terenului e înalt şi rezistent.

În poză se vede terenul respectiv săpat – poza e luată după câteva zile, după ce soacra mea super-harnică şi drăguţă l-a săpat pentru mine, în vederea însămânţării cu gazon şi trifoi alb. Am marcat şi locul unde am pus cranberry-ul cu roşu şi alunii cu galben.

Aş zice că a fost o zi suficient de productivă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: